Žito a žitná mouka je prastará potravina
Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je vytlačováno pšenicí. Žitné produkty jsou však nutričně výživnější.
Žitné klasy obsahují velký podíl minerálních látek. Žito má méně lepku než mouka pšeničná, proto se pro přípravu chleba standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1, nebo v podílu 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné, případně jinak podle potřeby pekaře.
Pokud není míchání a hnětení těsta žádoucí, anebo má těsto řidší konzistenci, je snazší zvolit pečení ve formě. Žitnou chlebovou mouku doporučujeme před mísením těsta provzdušnit prosetím přes síto. Těsto pak lépe kyne.
Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Standardně se nedělí na hladkou, polohrubou a hrubou, ale jen na klasickou chlebovou, celozrnnou, případně další produkty.
Ideální pro pečení chleba z kvásku
Žitná mouka udržuje vlhkost, díky ní je chléb šťavnatější i trvanlivější. Hlavně v případě pečení chleba z kvásku.
Plně přírodní mouka bez přísad
Mouka z mlýna Dubecko je čistě přírodní produktem, bez fortifikace zlepšujícími přípravky jako některé komerčně prodávané mouky a směsi na pečení. Standardní trvanlivost 4 měsíce.
Výživové hodnoty žitné chlebové mouky ve 100 g
- Energetická hodnota 1420 kJ / 339 kcal
- Tuky 1,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,13 g
- Sacharidy 66,1 g, z toho cukry 1,9 g
- Bílkoviny 8,4 g
- Sůl 0 g
- Vláknina 11,8 g
Balení žitné mouky chlebové
Žitnou chlebovou mouku dodáváme v papírových pytlích 5, 10, 15, 30 kg.