Žito a žitná mouka je prastará potravina
Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je vytlačováno pšenicí. Žitné produkty jsou však nutričně výživnější.
Žitné klasy obsahují velký podíl minerálních látek. Žito má méně lepku než mouka pšeničná, proto se pro přípravu chleba standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1, nebo v podílu 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné, případně jinak podle potřeby pekaře.
Pokud není míchání a hnětení těsta žádoucí, anebo má těsto řidší konzistenci, je snazší zvolit pečení ve formě. Žitnou BIO výražkovou mouku doporučujeme před mísením těsta provzdušnit prosetím přes síto. Těsto pak lépe kyne.
BIO žitná mouka je tmavší než pšeničná. Standardně se nedělí na hladkou, polohrubou a hrubou, ale jen na klasickou chlebovou a výražkovou, celozrnnou, případně další produkty.
Ideální pro pečení chleba z kvásku
BIO Žitná mouka udržuje vlhkost, díky ní je chléb šťavnatější i trvanlivější. Hlavně v případě pečení chleba z kvásku.
Plně přírodní mouka bez přísad
BIO mouka z mlýna Dubecko je čistě přírodní produktem, bez fortifikace zlepšujícími přípravky jako některé komerčně prodávané mouky a směsi na pečení. Standardní trvanlivost 4 měsíce.
Balení BIO žitné mouky výražkové
BIO Žitnou výražkovou mouku dodáváme v papírových pytlích 5, 10, 15, 30 kg.